Yeni Kota ile Yerli Sanayi Korunuyor



05.01.1961

Dün ilan edilen 6 aylık kotaya göre Türkiye'de imal edilen mallar liberasyon yolu ile getirilmeyecek. Kahve ithali için kotaya sekiz yüz bin dolar kondu.


İthalat programı talimatnamesi ile liberasyon ve tahsisli ithal malları listesi dün açıklanmıştır. Türkiye'de imal edilen mallar yedek parça hariç liberasyon yolu ile ithal edilmeyecektir. Kahve için 800 bin dolar konmuştur. 

İthal programının liberasyon listesinde yedek parçadan başka yerli imalatı olan maddelere yer verilmemiştir. Ayrıca sanayinin acil ikmal, makine ihtiyacı için ilk altı aylık devrede beş milyon dolarlık bir müstakil kota ayrılmıştır.

Dün açıklanan liberasyon listesinde kara nakil vasıtaları iç ve dış lastikleri, matbaa matrisleri, yabancı dilde mektep kitapları, moda mecmuaları, musiki notaları, elektrik ampul camı, yalnız motorlu kara nakil vasıtalarının far ve stop lambaları, cep ve kol saati camları, ambalaj makineleri, ziraat makine ve cihazları bulunmaktadır.

1961 ilk 6 aylık tahsisli ithal malları listesinde ise 800 bin dolarlık çiğ kahve, 100 bin dolarlık traş bıçakları, 400 bin dolarlık yazı makineleri (yalnız standart Türk klavyeli olanlar), 50 bin dolarlık mikrofon hoparlör, 100 bin dolarlık fotoğraf cihazı, radyo, buzdolabı, çamaşır makinesi ve hesap makinesi için lüzumlu maddeler ayrılmıştır.

Ayrıca turizm için Basın-Yayın ve Turizm Bakanlığı emrine 500 bin dolar, buğday için ise 21 milyon dolar tahsis edilmiştir. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar