Malatya Hadisesi Tahkikatı Genişliyor

 

1 Ocak 1953

Üsküdar Cezaevi'nde yatan Necip Fazıl Kısakürek'e Bursa'dan gönderilen bazı telgraflar ele geçirildi.
Malatya Hadisesi tahkikatı çerçevesinde, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ve Orhangazi ilçelerinde iki şahsın evinde aramalar yapıldı. Bursa emniyeti bu olay için seferber edildi. Sabah başlayan aramalar, ancak akşam tamamlandı ve 16 saat sürdü.

Yapılan aramalar sonucunda, Malatuya Hadisesi tahkikatına dair bir takım belgelere ulaşıldı. Ulaşılan evraklar arasında bulunan belgeler içerisinde, Necip Fazıl'a gönderilmiş "Gazan mübarek olsun, hepimiz senin emrindeyiz" şeklinde yazılı telgraflar bulundu.
Bulunan telgraflar davayla ilgili kanıtlar olarak ilgili kişilere en kısa sürede teslim edilecektir.

Kaynak: Milliyet


01.01.2017

Malatya Hadisesi neydi?
22 Kasım 1952 yılında, Başbakan Adnan Menderes Malatya'ya bir ziyaret düzenlemiştir. Bu ziyaret sırasında beraberindeki heyette bulunan Vatan Gazetesi'nin sahibi ve başyazarı Ahmet Emin Yalman'a lise öğrencisi Hüseyin Üzmez tarafından suikast düzenlenmiştir.
Suikastın gerekçesi ise Ahmet Emin Yalman'ın "Allahın düşmanı" olmasıdır. Ahmet Emin Yalman saldırıdan yaralı olarak kurtulmuş, Hüseyin Üzmez ise 20 yıl hapis cezası almıştır.
Olayın ardından dini ve milliyetçi çevrelere, derneklere ve kuruluşlara karşı operasyonlar başlamıştır. Yine bu dernekler, kişi ve kuruluşlar için sert tedbirler alınmıştır. Bu operasyonlar sırasında laikliğe aykırı yayınlar yaptıkları ve Ahmet Emin Yalman’a karşı suç işlenmesini teşvik ettikleri gerekçesi ile İslam Demokrat Partisi Genel Başkanı Cevat Rıfat Atilhan, Büyük Doğu gazetesinin sahibi Necip Fazıl Kısakürek ve Milliyetçiler Derneği mensuplarından Osman Yüksel Serdengeçti tutuklandı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar