Demirel Hükümeti Gensoru İle Düşürüldü


01.01.1978

Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir hükümet "gensoru" ile düşürüldü.
Millet Meclisi'nde dün yapılan güven oylamasıyla Demirel Hükümeti 218'e karşı 228 oyla düşürüldü. Saat 15:00'te toplanan mecliste, güven oylaması öncesi AP'liler sıra kapaklarına vurarak Meclis Başkanı Cahit Karakaş'ı protesto ederken, CHP'liler alkışlarla karşılık verdi.
 

 

CHP Grup Başkanvekili Hayrettin Uysal oylamanın açık olması için meclise bir önerge verdi. Güvensizlik ve Güven isteminin oylamalarının bir arada yapıldığı oturumda, "kabul" güven "red" ise güvensizlik oyu olarak sayıldı. Önce güvensizlik önergesinin altında imzası bulunan vekillerin oylaması yapıldı ve hepsi "red" oyu verdiler. Ardından Adana ilinden başlayarak tüm illerin milletvekilleri açık bir şekilde oylarını verdiler.

Daha önce AP'den ayrılan Güneş Öngüt ve Mete Tan'da red oyu verenler arasındaydı. Diğer tüm bağımsız milletvekilleri de "red" oyu vererek, hükümete güvensizliğini yeniden belirtmiş oldu. Hükümeti oluşturan AP, MHP ve MSP tam kadro oylamada bulundu ve hepsi de "kabul" oyu verdiler.
Oylama sonucunun ardından kürsüye çıkan Başbakan Süleyman Demirel, acilen cumhurbaşkanına Bakanlar Kurulu ve hükümetin istifasını sunacağını bildirdi.
Kaynak: Milliyet


Günümüzden Not


41. Türkiye Hükümeti

1977 yılında yapılan seçimlerde %41 gibi ciddi bir oranla Bülent Ecevit'in CHP'si birinci parti çıkmış. Ancak hükümet kurmak için yeterli çoğunluğu sağlayamamıştır. Onun yerine AP-MHP-MSP üçlüsü 2. Milliyetçi Cephe Hükümeti'ni kurarak Türkiye'nin 41. Hükümeti'ni kurmuşlardır. Başbakan Süleyman Demirel, Başbakan yardımcıları Necmettin Erbakan ve Alparslan Türkeş olmuştur.
Dışardan muhteşem görünen koalisyon içeride ciddi uyumsuzluklar yaşıyordu. Bu anlaşmazlıklar sonucunda 11 milletvekilinin istifasıyla kan kaybetmeye başlar hükümet. Bu kan kaybını değerlendirmek isteyen CHP, yanına diğer muhalifleri de alarak hükümet hakkında gensoru verir. Gensoru oylaması sonucunda ilk kez bir hükümet gensoru ile düşürülmüş oldu.

Yorum Gönder

0 Yorumlar