Rusya'da Yeni Dönem


1 Ocak 2000

"Biten yüzyılın son gününde gidiyorum. Elimden geleni yaptım. Özür dilerim"

Rusya'da bir devir kapandı. Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin, görev süresinin bitmesine 6 ay kala başkanlık görevinden istifa etti. İstifa sonrası yeni başkan seçilene kadar, görevini geçici olarak Başbakan Vladimir Putin'e devretti.
Devlet Başkanı olarak son imzaladığı karar; istifası, yerine Putin'in atanması ve seçimlerin 26 Mart'ta yapılması kararları oldu. ORT kanalında halka hitap eden Yeltsin, halkın bütün beklentilerini karşılayamadığı için özür diledi.
Yeltsin'in görevi resmen sona erer ermez, Putin güvenlik konseyini acilen toplantıya çağırdı.

Günümüzden Not:


Boris Yeltsin kimdir?

Boris Nikolayeviç Yeltsin, 1 Şubat 1931 yılında Rus kökenli çiftçi bir ailede dünyaya geldi. İnşaat mühendisliğine bitirdikten sonra, bu meslekte işe girdi. 1961 yılında katıldığı Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nde kısa sürede Sverdlovsk bölgesi parti birinci sekreterliğine yükseldi.
Gorbaçov devlet başkanı olduktan sonra, Nisan 1985'te Komünist Partisi Merkez Komitesine seçildi. Yegor Ligaçev düştüğü anlaşmazlığın ardından Gorbaçov tarafından görevden uzaklaştırıldı. Şubat 1988'de partiyle ilgili bütün yetkileri elinden alındı ve İnşaat Bakanı Yardımcılığına tayin edildi.
Mayıs 1990'da Gorbaçov'un isteğine aykırı olarak Rusya Federasyonu Komünist Partisi Başkanlığına getirilmesinin hemen ardından Rusya Devlet Başkanı olarak seçildi. 1991 yılında SSCB Başkanı Gorbaçov'a karşı yapılan darbede, darbecilere karşı halkı ayaklandırdı ve darbenin bastırılmasında en etkili isimlerden oldu.
8 Aralık 1991'de Beyaz Rusya ve Ukrayna devlet başkanlarıyla Sovyetler Birliği'nin dağıldığını, yerine Bağımsız Devletler Topluluğu'nun kurulduğunu ilan ettiler. Gorbaçov Bağımsız Devletler Topluluğu'nun kurulmasını engellemeye çalıştıysa da başarısız oldu. 25 Aralık'ta görevinden istifa eden Gorbaçov'un yerine zaman kaybetmeden Yeltsin geçti. Kremlin'de Gorbaçov'un ofisine taşınan Yeltsin, ordunun idaresini ve nükleer füzelerin şifrelerini eline aldı. Kısa sürede uluslararası arena da dahil, her anlamda Sovyetler Birliği'nin yerini Rusya'nın almasını sağladı. Yönetimde de ABD başkanlık sistemini ülkesine uyarladı.
Eylül 1992'de muhalifler Sovyetler Birliği'ni dağıtan anlaşmanın geçersiz olduğuna dair girişimlerde bulundularsa da, Yeltsin hiçbir dilekçeyi işleme koydurmadı. 1993 yılında reformlarını önlemeye çalışan parlamentoyu asker kullanarak dağıttı. Parlamentoyu bombalattı. Yeniden yapılan seçimlerde Yeltsin taraftarları seçimde çoğunluk kazandı.
1994 yılında Çeçenistan'a büyük çaplı bir operasyon düzenledi, ancak hiç beklemediği bir direnişle karşılaştı. Bu durum iç politikada da zor duruma düşmesine neden oldu. 1996 yılında şaibeli bir seçimle yeniden başkan seçildi. Ancak 1998 yılında yaşanan ekonomik kriz, halkın gözünde Yeltsin'in imajını iyice yerle bir etti. Ülkeyi hem siyasi, hem ekonomik olarak türlü türlü çıkmazlara sokmasına rağmen görevden ayrılmamakta direndi Yeltsin.
1999 yılında kızı ve damadının karıştığı yolsuzluk skandalı başkanlığına vurulan son darbe oldu. 31 Aralık 1999 günü görevinden istifa etti ve yerini Putin'e bıraktı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar