Nazım Hikmet'e Yeniden Vatandaşlık Verildi




5 Ocak 2009

Yurt dışında memleket hasretiyle yaşamını yitiren Nazım Hikmet 45 yıl sonra yeniden Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlığa alındı. 

Bakanlar Kurulu dünkü toplantısında Nazım Hikmet’i Türk vatandaşlığından çıkaran 25 Temmuz 1951 tarihli Bakanlar Kurulu kararını kaldırdı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Nazım Hikmet’in "Anadolu’da bir çınar ağacının altına gömülmek gibi bir vasiyeti" olduğunu da ifade ederek, "Biz, bu vasiyetin gereğini de yerine getirmeye tam kararlılıkla hazırız. Bu konuda tek yetkili kişi oğlu Mehmet Nazım Bey’dir, istekli olmadığını biliyorum. Ailenin istemesi ve ilgili ülkeyle mutabık kalınması halinde biz bu vasiyeti yerine getirmeye hazırız" dedi.

Kaynak: Hürriyet

Günümüzden Not:

Nazım Hikmet vatandaşlıktan neden çıkarıldı?

Tüm hayatı boyunca yazdığı şiirler ve yazılar sebebiyle çeşitli cezalara çarptırılır Nazım Hikmet. 1938 yılında 28 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılır. Çankırı ve Bursa cezaevlerinde geçirdiği hapis hayatı 1950 yılında sonra erer.

Hapisten çıkmıştır ancak hala izlenmektedir Nazım Hikmet. Çürük raporu olmasına rağmen 48 yaşında yeniden askere alınmaya kalkarlar. Üstelik öldürüleceğine dair söylentiler de almış başını gitmiştir. 1951 yılında ilk Romanya'ya, oradan da Moskova'ya geçer. Moskova'ya geçtiği öğrenildikten 17 Haziran 1951 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlıktan çıkarılır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar