Vurguncularla Mücadele



26 Ocak 1942



İstifçilik yaparak zorunlu ihtiyaç olan malzemeleri toplayanlar şiddetle cezalandırılacaklar.


İstanbul'da olduğu gibi Ankara'da da son günlerde vurguncuların istifçilik yaparak halkın temel ihtiyaçlarını karşılamaya yarayan bazı maddeleri piyasadan kaldırmaya çalıştılar. Vurguncular kibrit, tuz, sabun ve zeytinyağı konusunda bir buhran manzarası yaratmaya çalıştılar.


Şehrimizde kibrit konusunda bir sıkıntı olmamasına rağmen, vurguncuların yarattığı sahte ortam yüzünden piyasada kibrit bulunamamaktadır. Zabıta yaptığı araştırmalar sonucunda evinde 5000 kibrit bulduğu birini adliyeye teslim etmiştir. 


Milli Korunma Kanunu'nun yeni şekli Büyük Millet Meclisi'nde görüşülürken 25. maddede istifçiliğe teşebbüs edenlere verilecek cezaların arttırılması için çalışmalar devam ediyor. Yeni yasayla istifçilik suçuna karışanlara 2500 liraya kadar para cezası ve 2,5 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor. 


Kaynak: Vatan Gazetesi (1942)


Günümüzden Not:


Milli Korunma Kanunu


Cumhuriyet'in ilk yıllarının yarattığı buhran, 2. Dünya Savaşı'nın yarattığı buhran, tek parti hükümetinin verdiği kararlar ekonomiyi kötü bir noktaya getirmiştir. Ekonomik durumu kontrol altına almak için dönemin iktidarı Cumhuriyet Halk Fırkası 1940 yılında Milli Korunma Kanunu'nu çıkarttı. Çıkartılan kanunla hükümet fiyatları saptamaya, ürünlere el koymaya, zorunlu çalışma yükümlülüğü getirmek gibi sınırsız yetkilere sahip oldu. 


Hükümetin kanun kapsamında çıkardığı Varlık Vergisi, Toprak Mahsulleri Vergisi halk tarafından pek iyi karşılanmamıştır. Halkın CHP'ye olan desteğini azaltmıştır. 


Yorum Gönder

0 Yorumlar