Savcı 15 Sanık İçin Ölüm Cezası İstedi



29 Ocak 1961

İdamı istenenler arasında Bayar, Menderes, Yetkiner, Aygün, Argüç, C. Kosova, F. Sargut ve Z. Şahin var.

Yassıada'da dün Topkapı olayları duruşmasına devam edilmiş ve Yüksek Adalet Divanı Başsavcısı Egesel esas hakkında mütaalasını bildirmiştir. Savcı mütaalasında olayın "Anayasayı ihlal" mahiyetinde olduğunu söyleyerek düşük Cumhurbaşkanı Bayar ile düşük Başbakan Menderes başta olmak üzere 15 sanığın T. Ceza Kanununun 146/1 maddesine göre, idam edilmesini talep etmiş, idamı talep edilen 15 sanığın dışında kalan sanıkların da 24 yıla kadar ağır hapis cezası istenmiştir.

Başsavcı daha sonra 1950 yılından evvel, Demokrat Parti'nin memleketin her köşesinde hukuk devleti, demokrasi prensiplerinden bahsettiklerini, bu idealin tahakkuku için faaliyet gösterdiklerini, vatandaşların oyları ile iktidara geldikten sonra iktidar sandalyelerinde daha fazla oturmak için siyasi muhaliflerini bertaraf etmeye çalıştıklarını, Anayasaya aykırı bir takım antidemokratik kanunlar çıkardıklarını ileri sürdü.

Başsavcı Egesel, sanıklardan Celal Bayar'ın İnönü'nün suikastten kurtulduğunu haber alınca bitkin bir vaziyette vilayete geldiğini ve burada kendisini karşılayan Ethem Yetkiner ve Kemal Aygün'e: "İnönü'yü öldüremediniz" diye söylediğini zikretti ve sanık Bayar'ın İnönü'ye olan husumetinin eski bir maziye dayandığını ifade ile bu hususta misaller verdi ve tanıkların bu konudaki ifadelerine dikkat çekti.

Kaynak: Vatan 1961


İlgili haberler:

Topkapı Davası'nın Anayasa ile Birleştirilmesi İstendi

Yorum Gönder

0 Yorumlar