Selami Akpınar Cezaevine Girdi



29 Ocak 1960


Pulliam Davası'ndan mahkum olan Selami Akpınar, 16 ay hapis yatacak.



Dün sabah oldukça neşeli olarak eşi Meziyet Akpınar'la birlikte çalıştığı gazete Vatan'a gelen Selami Akpınar kendisini cezaevi kapısına kadar götürecek olan arkadaşlarına "vakit geldi artık gidelim" demiştir. Bu arada kendisine iyi temennilerde bulunan bir gence "inşallah bizim bu çektiklerimiz memleket için hayırlı olur" temennisinde bulunmuştur.


İnfaz savcılığından saat 11:30'da ayrılan Selami Akpınar'ın ne gariptir ki, mahkumiyetine sebep olan yazının başlığı da "Saat 11:30'a Gelmiştir"di. 


Kaynak: Vatan 1960


Günümüzden Not:


Pulliam Davası


Eugene Pulliam Türkiye ile ilgili bir yazı dizisi hazırlamak için Türkiye'ye gelir. Planı birkaç gün İstanbul'u gezdikten sonra, Ankara'ya gidip Başbakan Adnan Menderes ile röportaj yapmaktır. Pulliam İstaanbul'dayken, Adnan Menderes'in de İstanbul'da olduğunu öğrenir. Görüşme için ertesi gün aranacağı bildirilen Pulliam bir türlü aranmaz. Pulliam aranma ihtimaline karşı üç gün otelden çıkmaz. Dördüncü gün sonunda aranır ve sitem dolu konuşur. Bu durumu telafi etmek isteyen Basın Yayın Bakanı Pulliam'ı Menderes'in vapurla yapacağı İzmir yolculuğuna davet eder. Yolculuk sırasında onunla bol bol görüşüp, sohbet edebileceğini de ekler. Ancak Pulliam yolculuk sırasında başbakanla hiç görüşme fırsatı bulamaz. İzmir Limanı'na indiğinde başbakana durumdan bahseden Pulliam cevap olarak Menderes'ten bilgim yok cümlesini alır. bu gezi sırasında olanlara tanık olan Ahmet Emin Yalman olacaklara engel olmak için iki baş yazı yazar ama bir işe yaramaz. 


Olaylar sonrası ülkesine dönen Pulliam Adnan Menderes'i sert bir şekilde eleştiren bir makale kaleme aldı. "On İkiye Çeyrek Var" isimli yazı Türkiye'de Dünya, Ulus, Kervan ve Vatan gazetelerinde; Kim ve Akis dergilerinde yayımlanır. Yapılan haberlerle ilgili Başbakan Adnan Menderes'in şikayeti üzerine soruşturma açılır. İktidara yakınlığı ile bilinen Dünya Gazetesi'ne şikayetinden vazgeçer Menderes bir süre sonra. Diğer gazete ve haberleri yapanlar yargılanır. Yargılama sonucu Kim ve Akis dergileri kapanır. Diğer gazetelere kısa süreli kapatma cezaları, başta Ahmet Emin Yalman olmak üzere gazetecilere de çeşitli sürelerde hapis cezaları verilir. 


Bu olaylar sonrası Abdi İpekçi Pulliam'a bir açık mektup yazdı ve “lütfen bir daha Türkiye hakkında yazı yazmayın. Çünkü burada basının hür olduğunu sanan bazı meslektaşlarınız, sizin yazılarınızı alıp yayımlıyorlar ve hapse giriyorlar” dedi.


Yorum Gönder

0 Yorumlar