Rock'n Roll'dan Çok Bahsedilen Parti Kongresi



21 Ocak 1957


Hür P.liler bu dansın yasak edilmesi teklifinin şiddetle aleyhinde bulundular.



Striptiz ve Rock'n Roll Hürriyet Partisi fikir ocakları İstanbul teşkilatının dün yapılan ilk kongresinde, gençleri bir hayli meşgul etmiştir.


Ocak başkanı Orhan Azizoğlu bir talebe teşekkülünün striptiz ve rock'n roll'un yasak edilmesi hususunda teşebbüslerde bulunduğunu söylemiş ve "memlekette yasakların kaldırılmasına çalıştığımız bir devirde yeni yasaklar konulmasına çalışmak yersizdir. Bence mambo veya samba ile rock'n roll arasında bir fark yoktur. Bunun üzerinde durulması sanki memlekette başka bir dert yokmuş gibi sırf isimlerini gazete sütunlarına koydurmak için propaganda gayesi güdenlerin yaygara yapmasından başka bir şey değildir. Talebelerin bir site, bir burs derdi vardır, onunla uğraşsınlar" demiştir.


Hürriyet 1957


Günümüzden Not:


Hürriyet Partisi


6-7 Eylül Olayları sonrası  Fuad Köprülü, Fevzi Lütfi Karaosmanoğlu, Fethi Çelikbaş, Feridun Ergin ve Mükerrem Sarol gibi isimler olaylarla ilgili parti yönetimini sert şekilde eleştirmiştir. Ceza yasasına ispat hakkı getirilmesini istemişlerdir. Tüm bu tartışmalar sonucunda 19 milletvekili Haysiyet Divanı'na verilmiştir. 19 milletvekilinin 10'u istifa etmiş, 9'u ise partiden ihraç edilmiştir. Parti olarak örgütlenmeye karar on dokuzlar 20 Aralık 1955'te Hürriyet Partisi'ni kurdular.


Muhalefet yapmaya başladıktan kısa bir süre sonra DP'den istifa ederek partiye katılan milletvekili sayısı arttıkça ana muhalefet partisi haline geldi. 1957 yılında yapılacak genel seçimlerde CHP ve CMP ile ittifak kurmak istemiş, ancak dönemin iktidarı DP'nin seçim yasasında yapılan partiler arasında ittifak yapmayı engelleyen değişiklikle bu hayalleri suya düşmüştür.


Seçimlerde yaşadığı hezimet sonrası 1958 yılında kendini feshedip, tüm mal varlığına CHP'ye devretmiştir.


Yorum Gönder

0 Yorumlar