9 Subay Tevkif Edildi



17 Ocak 1958


Milli Müdafaa Vekaletinin resmi tebliğine göre İstanbul'da 9 subay tevkif edildi. Büyük çapta tevkifler yapıldığı ise yalanladı. Tevkif edilenler biri emekli 3 albay, 1 yarbay, 4 binbaşı ve 1 yüzbaşıdan ibaret.



Milli Müdafaa Vekaleti Temsil Başkanlığından bildirilmiştir:


Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları arasında büyük sayıda tevkiflerin yapılmış olduğu ve geniş ölçüde bir takım tertiplere girişilmiş bulunduğu yolunda ortada mübalağalı haberler dolaşmakta ve bu haberler yabancı basın tarafından dile getirilmeye başlanmıştır.


Gerçek şudur ki; tevkif edilenlerin hepsi İstanbul'da olmak üzere 9 kişidir. Bunlar da biri emekli olarak 3 albay, 1 yarbay, 4 binbaşı ve 1 yüzbaşından ibarettir. Bu hadise, bir subayın ihbarı ile meydana çıkmış bulunmakta ve alakalıların ifadesiyle örtüşmektedir.


Bu söylentilerle olay, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne mal edilmek istenmektedir. 


Günümüzden not:


9 Subay Olayı


1958 yılında Samet Kuşçu isimli bir subayın darbe hazırlığı içerisinde olduklarına şüphelendiği subayları ihbar etmesiyle, subayların tevkif edildiği olay. 8 subay ve onları ihbar eden Samet Kuşçu darbeye teşebbüsten yargılanmıştır. Dava sonucu 8 subay tahliye olurken, onları ihbar eden subay orduyu isyana teşvikten 2 yıl hapis cezası almıştır.


1957 yılında Adnan Menderes Hükümeti kan kaybetmeye başlayınca ordu içinde cuntacı oluşumlar kendini göstermeye başlamıştır. 9 Subay Olayı'nda adı geçenlerden biri dönemin Milli Savunma Bakanı'na liderleri olması için teklife bile gitmişti. Hatta Celal Bayar'ın daha sonraki demeçlerinde 9 Subay Olayı'nın 27 Mayıs darbesinin temeli olduğunu bile duyduk. Olayın ciddiyeti kavranmış olsa 27 Mayıs yaşanmazdı demişti, Celal Bayar. 


Celal Bayar, o dönemde Adnan Menderes'i uyarmak istediyse de Adnan Menderes olayın askeriyenin iç işlerine dahil olduğuna karar verip müdahale etmemiştir. Böylece hakkında delil bulunamayan 8 subay serbest kalırken, onların içerisine muhbir olarak sokulan Samet Kuşçu 2 yıl hapis cezası almıştır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar