Kahve Karaborsası Bir Türlü Önlenemiyor



9 Ocak 1958

Tiryakiler gümrükteki 300 ton kahvenin dağıtılacağı günü iple çekerken, hariçten "hediye" gelen kahveler arttı.

Tiryakiler gümrükteki 300 ton kahvenin dağıtılacağı günü aylardan beri iple çekerken karaborsadaki kahve satışları 80-85 liradan devam etmektedir. Karaborsada satılan kahvelerin bir kısmı kaçak olarak yurda sokulmakta, bir kısmı da dışarıdan hediye olarak gönderilmektedir.

Mevcut gümrük mevzuatına göre dışarıdan hediye şeklinde 2 kiloya kadar kahve getirtilebilmekte, bunun gümrük resmi de kilo başına 15 lira kadar bir para tutmaktadır. Bu iş fazla bir kayda tabi olmadığından bazı kimseler dışarıdaki tanıdıklarına mektup yazarak ailenin bütün mensupları için ayrı ayrı kahve gönderilmesini istemektedirler. Gönderilen kahvelere karşılık buradan çeşitli gıda maddeleri yollanmakta, böylece bir nevi takas usulü tatbik edilmektedir.

Kahvenin karaborsaya intikalinden sonra, Paket Postahanesi kanalıyla "hediye" şeklinde gelen kahvelerin toplamı bir hayli olup yalnız 1957 yılı içinde 15 bin kiloyu aşmıştır. Bu durumu göz önünde bulunduran yetkililer 2 kiloluk hediye kahve miktarını bundan böyle 1 kiloya indirmişlerdir.

Kaynak: Hürriyet 1958




Yorum Gönder

0 Yorumlar