Paris'te Charlie Hebdo dergisine silahlı saldırı



8 Ocak 2015

Fransa'nın başkenti Paris'te mizah dergisi Charlie Hebdo'nun merkezine silahlı kişilerce saldırıldı. Saldırıda 12 kişi yaşamını yitirdi. Saldırıyı gerçekleştirenler olay yerinden kaçmayı başardı. Derginin 'Coco' adını kullanan çizeri, yaşananları anlattı ve "Giriş kodunu girdim ve kapıyı ben açtım. Beş dakika sürdü" ifadelerini kullandı.

Silahlı saldırının en az iki kişi tarafından gerçekleştirildiği düşünülüyordu, daha sonra İçişleri Bakanı'nın yaptığı açıklamada saldırganların üç kişi olduğu açıklandı.  Saldırıda ikisi polis, en az 12 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Saldırıda dördü ağır 11 kişinin yaralandığı belirtildi.

Öldürülen iki polisin, saldırı anında dergide olan Genel Yayın Yönetmeni Stephane Charbonnier'yi korumakta oldukları belirtildi. Ölüm tehditleri alan Charbonnier, uzun süredir polis tarafından korunuyordu. Kalaşnikof ve roketatarlı saldırganlar, kaçarken olay yerinin yakınında bulunan bir polis aracını da hedef aldı. Görgü tanıkları, saldırı sırasında en az 30 silah sesi duyduklarını belirtti.

Kaynak: Hürriyet 2015

Günümüzden not:

Charlie Hebdo saldırısı neden oldu?


Charlie Hebdo dergisinin, 2011 yılında bir sayısı Şeriat Hebdo ismiyle yayımlandı ve ayrıca derginin içerisinde Hz. Muhammed'i tarif eden bir karikatür bulunmaktaydı. Bu sayının ardından ofislerine molotof kokteylli ve internet siteleri hacklenerek bir saldırı düzenlendi.. Ertesi yıl İslam karşıtı bir filmin ardından dergi, filmi eleştiren karikatürlerin yanı sıra Hz. Muhammed'in çıplak görüntülerini de içeren iğneli bir karikatür serisi yayınladı. Fransız polisi olası bir saldırıya karşı derginin çevresini korumaya başladı.

7 Ocak 2015 tarihinde, üç adet maskeli ve silahlı kişi Charlie Hebdo isimli derginin Paris'teki ofislerinden birine gelerek otomatik tüfeklerle saldırdılar. Açtıkları ateş sonucunda 12 kişi hayatını kaybetti. 

Görgü tanıkları, saldırganların tekbir getirdiğini ve “Peygamber’in intikamını aldık” dediğini söyledi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar