Güner Ümit'e Soruşturma



12.01.1995

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı Interstar'daki "Süper Turnike" programında Alevilere hakaret ettiği gerekçesiyle sunucu Güner Ümit hakkında "Mezheplerden birine hakaret etmek, alaya almak"tan soruşturma açtı. 

Ümit, dava açılırsa TCK'nın 175/3. maddesine göre 6 ay 1 yıl arasında hapis cezasıyla yargılanacak. Başsavcılık, Interstar'a saldıranlar için ayrı bir soruşturma başlattı. RTÜK Başkanı Ali Baransel, Süper Turnike'nin "insanların dini inançları dolayısıyla hiçbir şekilde kınamaması" ilkesini çiğnediğini yinelendiğinde yayının durdurulacağını belirtti.

Kaynak: Milliyet 1995

Günümüzden not:

Güner Ümit, 1995 yılında sunduğu Süper Turnike yarışmasında yarışmacılardan birine "siz kızılbaş mısınız" diye sorması Alevi vatandaşların büyük tepkisine yol açtı.

Güner Ümit ve Interstar kanalına öfkesi dinmeyen Alevi vatandaşlar kanal önünde toplandılar. Topluluk içerisinde bulunan provokatörler kanal binasında hasara yol açtılar. 

Olay sonrası Alevi vatandaşlardan özür dileyen Güner Ümit, "hayatımın en büyük gafını yaptım" diyerek kendini savunmaya çalıştı. 

Programın ardından gösteriler birkaç gün devam etti, Super Turnike programı önce tatil edildi, ardından Güner Ümit işten çıkarıldı. Güner Ümit'in kariyerinin sonu o gaf oldu ve bir daha yeni bir program yapamadı. Hakkında dava açıldı, 2 yıl hapis istemiyle yargılandı ancak beraat etti.

O programın ardından işsiz kalan Güner Ümit yıllar sonra bir röportajında emekli maaşıyla geçindiğini, yaşadıklarının izinin bir türlü geçmediğini söylemiştir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar