Gazetemizi 3 Gün Kapatıyoruz



10 Ocak 1961


Biz aşağıda adları bulunan gazeteler, M.B. Komitesinin yasama yetkisini Kurucular Meclisi vasıtasıyla milletin diğer temsilcileriyle paylaşmış olmasını Türk Silahlı Kuvvetlerinin insanlık tarihine armağan ettiği bir "hak ve hürriyet zaferi" örneği olarak karşılamış bulunuyoruz.

Ancak, Kurucular Meclisi'nin faaliyete geçtiği günün ikinci akşamı Milli Birlik Komitesi tarafından ilan edilen basınla ilgili kanunlar milletçe girilen bu aydınlık devirde basını emsali görülmemiş bir tehlikenin içine atmıştır.

Halk efkarına önce şunu arzetmek isteriz ki, ilk bakışta sadece basını ilgilendirir gibi görünen bu hadise aslında doğrudan doğruya temel hak ve hürriyetlerimizi kısıntıya sokabilecek bir mahiyet taşımaktadır.

Basına devlet elinin karıştığı bir vasilik sisteminin Türk Demokrasisinde açtığı yaraları pek yakın bir geçmişte milletçe müşahade etmiş bulunuyoruz.

Bizler tam manasıyla hür basının devletin her türlü kontrolünün ve vesayetinin dışında kalmak suretiyle amme vazifesini görebileceği inancındayız. Kaldı ki şikayet ettiğimiz kanunlar Temsilciler Meclisinin açılışı arifesinde hiçbir açık tartışmaya imkan bırakılmadan ve sebebi anlaşılamayan bir acele ile çıkartılmıştır. Tasarılar milletin belli başlı siyasi parti ve meslek teşekküllerinin temsilcilerini toplayan Kurucu Mecliste açık görüşme ve tartışma yoluyla millet önünde ele alınabilirdi. 

Türk Silahlı Kuvvetlerinin desteğiyle saflarında yer almak mücadelesini yaptığımız Hür Dünya Cephesi basınının hiçbirisinde emsali görülmemiş ve görülmeyecek olan bir kontrol sisteminin Türk Basınının üzerine konulmak istenmesi karşısındaki müteaddit müracaatlarımız da neticesiz kaldığından, biz aşağıdaki gazeteler, teessürümüzün ifadesi olmak üzere yarından itibaren 3 gün çıkmayacağımızı halk efkarına üzüntü ile bildiririz.

TERCÜMAN          AKŞAM            CUMHURİYET               DÜNYA           MİLLİYET
                    VATAN           YENİ SABAH               YENİ İSTANBUL    HÜRRİYET

Yorum Gönder

0 Yorumlar