Ayasofya Tahriği



06.01.1990

Ayasofya Müzesi'nin ibadete açılması amacıyla başlatılan kampanyayı değerlendiren hükümet üyelerinden devlet bakanları Mustafa Taşar, Cemil Çiçek ve Milli Savunma Bakanı Safa Giray olayın siyasal avantaj sağlamak amacıyla bazı çevreler tarafından pompalandığını söylediler.

Ayasofya kampanyasının yeniden alevlenmesini, "Akbulut iktidarını güç durumda bırakmayı hedefleyen bir siyasi manevra" olarak değerlendiren bakanlar, Akbulut'un bu konuyu hükümet gündemine getireceğine dair somut bir işaretin "şimdilik" görünmediği, ancak bunun hiçbir zaman görüşülmeyeceği anlamına gelmediği söylediler.

Ayasofya'nın ibadete açılması konusunun DYP'liler tarafından hükümeti güç durumda bırakmak amacıyla ortaya atıldığını belirten bir Devlet Bakanı "Bunu hepimiz biliyoruz. İşin bir kampanyaya dönüştürülmesi de zamanlama açısından ilginçtir. Avrupa Topluluğu'yla ilişkilerimizde bir hareketlenme başlar başlamaz, kampanya yoğunlaştı. Türban olayı ile Fener Rum Patrikhanesi'nde, kilisenin yeniden ibadete açılması olayı da kamuoyunda durmadan pompalanıyor. Amaç bellidir, hükümet bu oyuna gelmemeli." dedi.

Milliyetçi muhafazakar kanadın temsilcilerinden, Devlet Bakanı Mustafa Taşar konunun hassas olduğuna işaret etmekle beraber, bunun siyasi avantaj elde etmek isteyenlerce pompalandığını reddetmiyor.

Kaynak: Milliyet 1990

Günümüzden not:

Ayasofya ne zaman ibadete kapatıldı?

1453 yılında İstanbul fethedildikten sonra fethin sembolü olarak camiye çevrilmiştir. Fatih Sultan Mehmet İstanbul'daki ilk cuma namazını da hızlı bir şekilde camiye çevrilen Ayasofya'da kılmıştır. 500 yıl boyunca cami olarak hizmet veren Ayasofya 1934 yılında ani bir kararla müzeye dönüştürülmüştür.

Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülme nedeni ise İtalya tehdidine karşı Balkan Paktı'nı kurmak isteyen Türkiye'den Yunanistan başbakanı jest olarak caminin müzeye dönüştürülmesini istemesidir. Yunanistan başbakanının bu isteğini Atatürk'e iletir Celal Bayar. O sırada zaten Ayasofya'nın harap haline bakım yapılacak bütçe olmayınca bu jest Atatürk tarafından kabul edilir ve Ayasofya camiden müzeye 1934 yılında çevrilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar