Time Ağca'yı Kapak Yaptı



5 Ocak 1984

ABD'de yayınlanan haftalık TIME dergisi, Papa II. Jean Paul'un terörist Mehmet Ali Ağca'yı cezaevinde ziyaret ederek görüşmesini kapak yaptı. "Affetmek niçin?" başlığını kullanan dergi, haberin devamında Papa- Ağca görüşmesine geniş bir şekilde yer verdi. 


Terör olgusuna dünyanın çeşitli bölgelerinde meydana gelen olaylarla birlikte yer verirken "af" kavramının Katolik Kilisesinin yanı sıra diğer dinlerdeki yerine de değindi.

Günümüzden not:

Time Dergisi'ne ülkemizden kimler kapak oldu?

24 Mart 1923 yılında ilk kez Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı'ndaki başarısı sebebiyle kapak olmuştu.

21 Şubat 1927 yılında Mustafa Kemal Atatürk yeniden Time'ın kapağındaydı. 4 yılda Atatürk'ün ülkede nasıl bir büyüme yarattığını anlatıyordu sayfalarında.

19 Mayıs 1941 yılında kapakta bu sefer İsmet İnönü vardı. Kapak olmasının sebebi 2. Dünya Savaşı'nda izlenen politikaydı.

2. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru bu savaş bir Türk'ü bir kez daha Time'ın kapağına taşıdı. Türkiye'nin nasıl bir politika izleyeceği tartışılırken Time Dergisi bu kez Şükrü Saracoğlu'nu kapağına taşıdığında tarihler 12 Haziran 1943'ü gösteriyordu.

Türkiye'nin IMF ve NATO'ya girmesi ise bu kez Adnan Menderes'i Time Dergisi'ne kapak yaptı. 3 Şubat 1958'te Time Adnan Menderes için şunları yazdı: “İyi ya da kötü Türkiye’nin bugünkü şeklini Adnan Menderes verdi. Ancak görev başında olduğu her yıl, Menderes daha otokratik, eleştiriye daha hassas oldu. Politikalarını sorgulayan herkese öfkeyle çıkışarak basını ve muhalefet partilerini baskıcı yasalar ile hapsetti.”

29 Eylül 1980'de bu kez Time'ın Avrupa, Asya ve Güney Pasifik kapağında Kenan Evren vardı.

Papa Suikasti'yle tüm dünyada kötü şöhretle de olsa tanınan Mehmet Ali Ağca 5 Ocak 1984'te Time'a kapak oldu.

3 Ocak 1988 yılında Seul Olimpiyatları'ndaki başarısı Naim Süleymanoğlu'nu Time Dergisi'nin kapağına taşıdı.

13 Haziran 2011'de, Mehmet Öz diğer adıyla Doktor Oz vardı Time'in kapağında. 

17 Kasım 2011'de Türkiye'den 5. bir lider Recep Tayyip Erdoğan kapak oldu Time Dergisi'ne.





Yorum Gönder

0 Yorumlar