Sarsılıyoruz



07.07.1993

Köyde Katliam Hükümette Kavga

32 Ölü

PKK, yine köy basıp 32 kişiyi kurşuna dizdi, yaktı. Diğer köyleri de tehdit etti. Sivas Katliamı yüzünden hükümet birbirine girdi.


Moral Sıfır

Peş peşe patlayan katliamlar, baskınlar, çatışmalar ve dağınık hükümet görüntüleri, kamuoyunca moral bırakmadı.

Görülmemiş Vahşet! 

Son günlerde artan PKK saldırıları, karakoş baskınları, birçok askerin şehit olması ve Sivas'ta 36 kişinin otelde yakılması ile şoke olan Türkiye, dün yeni bir katliam haberiyle allak bullak oldu. Önceki akşam, Erzincan'ın Kemaliye ilçesi Başbağlar köyünü basan PKK'lı caniler, 28 kişiyi kurşuna dizdi, biri çocuk biri kadın, dört kişiyi evleriyle katletti.

Ölüm Kustular

Namaz saatinde, ellerinde silahlarıyla camiye dalan gözü dönmüş katiller, halkı, köyün dışındaki kavaklıkta topladılar. Önce yaklaşık bir buçuk saat propaganda konuşmaları yaptılar. Teröristlerin lideri, bir telsiz konuşmasının ardından "ateş serbest" diye bağırdı. Aynı anda tüm teröristler, köylülerin üzerine kurşun yağdırmaya başladı.

Kadınlar ve çocuklar dere yatağında kurşuna dizildi. Kaçmaya çalışan yaralılar, kovalanarak teker teker öldürüldü. Daha sonra, köyde 57 evi ateşe veren katiller kaçtılar. Evlerinde saklanan dört yurttaş, alevler arasında diri diri yanarak can verdi. Devlet, katliamı ancak sabah öğrenebildi.

Koalisyonda Çatlak

Katliamlarla gelen sarsıntı, koalisyonun dengesini de bozdu. Hükümetin SHP kanadı, İçişleri Bakanı Gazioğlu'na karşılık Kültür Bakanı Sağlar'ın istifasını isteyeceklerini açıkladılar. ANAP lideri Yılmaz da, "ülke yangın yerine dönmüşken Meclis'i tatile sokmak, vatana ihanettir" dedi.

Kaynak: Milliyet 1993

Günümüzden Not:

Başbağlar Katliamı nedir?

5 Temmuz 1993'te Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı, şehre 150 kilometre uzaklıktaki Başbağlar köyü bir grup PKK'lı terörist tarafından basıldı. Köyün dışında topladıkları köy halkına kimseye zarar vermeyeceklerini söyleyip, bir saatten fazla propagandası yaptı. Ardından topladıkları köyün erkeklerini kurşuna dizmişlerdir. Köyü terk ederken, evleri yağmalayıp yaktıkları sırada evlerde saklanan beş kişi de yanarak can vermişti.

Köydeki evlerin büyük bölümü, köy okulu, köy camisi ve halkevi de ateşe verildi. Saldırı sırasında, köyün telefon ve elektrik hatları da kesildi. Olay, komşu köydekilerin haber vermesiyle ortaya çıktı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar