9 Subay Hadisesi İle İlgili Açıklama Yapıldı



1 Temmuz 1960

105 gün hapiste kalan Albay Güventürk hadiseyi sabık iktidarın tertiplediğini, kendilerine zulüm yapıldığını söyledi.

Sabıkların orduya yaptıramadıklarını temin için inzibat taburları teşkiline çalıştıkları açıklandı.

Dün gazetecilerle görüşen İstanbul Merkez Kumandanı Kurmay Albay Faruk Güventürk, "9 Subay Hadisesi" ile ilgili bazı açıklamalarda bulunmuştur.

Orduya isyana teşvik suçuyla ve idam talebiyle yargılanan ve 105 gün mevkuf kalan Faruk Güventürk, "Celal Bayar ve hempaları bize aklın, hayalin almayacağı şekilde zulüm yaptılar," demiştir.

Yapılan Zulüm

17 ayak uzunluğunda, 9 ayak genişliğinde bir hücrede 105 gün mevkuf kaldığını söyleyen Faruk Güventürk, yapılanları şöyle anlatmıştır:

"Hücrede iplerle örülü bir karyola ve bir sıra vardı. Yatak ottandı. Tek battaniye vermişlerdi. Dışarıdan yorgan ve herhangi bir şey getirmemize müsaade edilmiyordu. Soba veya herhangi bir ısıtma tertibatı yoktu.

Konuşmak, kitap, gazete okumak yasaktı. Hücrede el büyüklüğünde tek pencere vardı ve o da karanlık bir koridora açılıyordu. Günleri ve geceleri karıştırmıştım. İçerideki ışık tertibatı devamlı değiştiriliyor, kah 250 mumluk, kah 25 mumluk bir ampul hiç sönmeden yanıyordu. Olur olmaz saatlerde ifadeye çağrılıyor, saatlerce bekletiliyorduk. Üzerimdeki bir odada devamlı gürültü yapılıyor, odun kırılıyor, teneke çalınıyordu. Üç kere yukarıdan kova ile sidik döktüler. 78 gün yıkanmadım. 30 gün doğru uyku uyumadım. Ama bir an bile imanımı kaybetmedim. Şimdi gelenlere bakıyorum. Ağlıyorlar, feryat ediyorlar. Hainler korkak olurlar."

Ethem Menderes'in Ziyareti

"Zamanın yüm manasıyla tehlikeli sin Milli Müdafaa Vekili Ethem Menderes bir gün hücrelerimizin bulunduğu koridora geldi. Dışarıda (bu burada mı yatıyor?) diyen sesini işittim. Bizi yargılayan mahkemenin hakimi Turgut Lüleci ve Reisi Tümgeneral Cemal Tural ağır tazyiklere maruz kaldılar. Vicdan sahibi olan büyük insanlardı. onlara şükran borcumuz sonsuzdur."

Komplo

9 Subay Hadisesi'nin sabık Başvekili Menderes, Dahiliye Vekili Namık Gedik, Milli Müdafaa Vekili Ethem Menderes, Emekli General Kazım Demirkan ve Binbaşı Samet Kuşçu tarafından hazırlanmış bir komplo olduğunu söyleyen Faruk Güventürk, "Samet Kuşçu bizzat Menderes'in ispiyonu idi. Mahkemenin hakkındaki 2 senelik mahkumiyet kararını Celal Bayar güçlükle tasdik etti. Bu şahıs tahliye edilince gene hükümet kanalıyla Antalya'da Shall şirketine çok iyi bir maaşla girdi. Adnan Menderes'in son Antakya seyahatinde beraberdi," demiştir.

Merkez Kumandanı bu arada zulüm yapanların arasında son hadiseler sırasında üniversiteli kızları odasına alıp bizzat döven ve tahkir eden eski Merkez Kumandanı Kemal Binatlı'nın Süvari Binbaşısı Razi Kasırga'nın, Emekli Albay Selahattin Öngen'in, Süvari Yarbay Avni Karaca'nın da bulunduklarını açıklamıştır.

Beraat ettikten sonra devamlı takip edildiğini, bu arada sabık Başvekil ile Milli Müdafaa Vekili Ethem Menderes'ten aldığı görüşme tekliflerini reddettiğini söyleyen Faruk Güventürk "9 Subay Hadisesi'nin Milli İnkılap Hareketiyle bir ilgisi var mıdır?" tarzındaki suali cevaplandırarak: "Bu işte bizim katiyen rolümüz yoktur. Milli İnkılap hareketinin şerefi Milli Birlik omites'ndeki arkadaşlarımıza aittir. Bugün biz onların hizmetinde bulunmaktan ve kendilerine yardım etmekteen zevk duyuyoruz" demiştir.

İnzibat Taburları Kurulacaktı

Daha sonra konuşan Merkez Kumandan Muavini Cevdet Çetinel de sabık iktidarın son hadiseler sırasında istedikleri gibi kullanabilecekleri inzibat taburları teşkiline çalıştıklarını bildirmiştir.

Harbiye Marşı'nın yazarı ve bestekarı olan Albay Çetinel "Bir inzibat taburu Ankara'da, 2 inzibat taburu da İstanbul'da kurulmuştu. İstanbul'a 700'er er getirilmişti. Bunlar teçhizatlarını bekliyorlardı. Kuruluş sebepleri kamufle edilmişti. Asıl maksatları bu birliklere orduya yaptırtamadıklarını yaptırtmaktı. Bunlar Milli İnkılap hareketinden sonra lağvedilmişlerdir," demiştir.

Bilahare Merkez Kumandanlığının Emniyet Müdürlüğü ve Vilayetle işbirliği yaparak çalıştığı açıklanmış. İnsan Hakları ve Hürriyeti üzerinde en büyük titizliğin gösterileceği belirtilmiştir.

Kaynak: Milliyet 1960


İlgili haberler:

9 Subay Tevkif Edildi

Yorum Gönder

0 Yorumlar