Halkın Büyük Nisbette İştirakiyle Demokratlar Her Yerde Kazanıyor




15.05.1950

Seçimler dün büyük bir sükun ve intizam içinde yapıldı.


Birçok merkezlerde Demokratlar tam liste halinde seçimi kazandılar.


Demokratların başta gittiği yerler: İstanbul, İzmir, Erzurum, Sivas, Ağrı, Afyon, İçel, Elazığ, Urfa, Konya, Diyarbakır, Ordu, Ankara, G.Antep, Hatay.

Seçimin kati olarak kazanıldığı yerler: Adana, Balıkesir, Eskişehir, Zonguldak, Bursa, Manisa, Muğla, Edirne, Kırklareli, Rize, Bilecik, Çanakkale, Kayseri, Kocaeli.

İstanbul'da da Demokrat Parti listesi kazanıyor!


Dün gece bütün çalışmalara rağmen şehrimizde tasnif neticesi alınamamıştır. 559.446 seçmenden %80'inin oyunu kullandığı anlaşılmaktadır. Sabaha karşı saat 3,30 da 400 kadar sandığın tasnifinden alınan neticeye göre Demokrat Parti listesinin aldığı rey C.H.P. ve M.P. yekunundan yüzde elli fazladır.

Demokrat Partinin liste halinde kazanacağı anlaşılıyor. Kati neticenin bugün öğleye kadar belli olacağı tahmin edilmektedir.

Kaynak: Milliyet 



Günümüzden Not:

TBMM 9. dönem milletvekili seçimleri 14 Mayıs 1950 yılında yapılmıştır. "Gizli oy , açık tasnif" yöntemi ilk kez 1950 seçimlerinde uygulanmıştır. Tarihte "çok partili sisteme" geçişin sağlandığı ilk seçimler olarak görülüyor 1950 seçimleri.

1946 genel seçimlerinden sonra, Cumhuriyet tarihinde tek dereceli olarak düzenlenen ve birden fazla partinin katıldığı ikinci milletvekilliği genel seçimidir. Oyların yaklaşık yüzde 55'ini alan Demokrat Parti, seçim sonrası 416 milletvekilini meclise sokmayı başarmıştır.

Bu seçimlerin ardından Cumhuriyer Halk Partisi'nin 27 yıllık iktidarı sona erdi. Türk siyasi tarihinde iktidarın ilk kez “barış havası” içinde ve halkın arzusuna uyarak “sükunetle” el değiştirdiği 14 Mayıs 1950 seçimleri, "Beyaz İhtilal" olarak da adlandırılıyor.


Yorum Gönder

0 Yorumlar