"Utanç Duvarı" Dün Gece Tekrar Kapandı



03.01.1966

18 Aralık'tan beri 750 bin Batı Berlinli yakınlarını görebilmek için Doğu kesimine geçti.

Batı Berlin'i Doğu'dan ayıran "Utanç Duvarı" dün gece tekrar kapanmıştır. Dün de binlerce Batı Berlinli Alman Doğu'daki yakınlarını görebilmek için duvarın ötesine geçmiştir. Komünistler, duvarın beş yerde aralanmasına ve 18 Aralık tarihinden itibaren iki hafta süre ile Batı Berlinlilerin Doğu'daki akrabalarını ziyaret etmelerine izin vermişlerdir. Bu konuda iki taraf arasında 25 Kasım'da imzalanan anlaşmaya göre her Batı Berlinli en fazla iki defa Doğu'ya geçebilmiştir. Varılan anlaşmaya göre, olağanüstü ailevi sebepler dolayısıyla, Batı Berlinlilerin Doğu'ya geçmelerine 31 Mart'a kadar izin verilecektir. Bu olağanüstü ailevi sebepler; evlenme, doğum, hastalık, cenaze töreni gibi hallerdir.

Batılı ve Doğulu makamlar arasında, 1963 yılından beri, bu gibi geçişler için üç defa anlaşmaya varılmış ve Batı Berlinliler Doğu'ya geçmişlerdir.

Kaynak: Milliyet 1966

Günümüzden not:

Berlin Duvarı

13 Ağustos 1961 yılında Doğu Almanya vatandaşlarının Batı Almanya'ya kaçmalarını engellemek için inşa edilen 46 km uzunluğundaki duvardır. Bu duvara Batı yakasında Utanç Duvarı adı verildi. 

Duvarın Doğu tarafı kaçmaya çalışanlar görülsün diye beyaza boyanmıştır. Batı tarafı ise grafittilerle doluydu. Duvar boyunca 25 demiryolu, karayolu, su yolu sınır kapısı ve 186 yüksek gözetleme kulesi vardı. 

Duvarda alınan bu kadar güvenlik önlemlerine rağmen 5000 kişi tüneller ve balonlarla Doğu'dan Batı'ya kaçmayı başarmıştır. Doğu Alman Hükümeti bu duvardan için sosyalist Doğu'yu kapitalist Batı'ya karşı koruyan bir kalkan diye bahsetmiştir.

1989 yılında Alman Demokrat Cumhuriyeti Hükümeti isteyen Doğu Almanya vatandaşlarının Doğu Bloku ülkelerine geçişine izin verdi. Bu izinden sonra binlerce Doğu Alman vatandaşı Polonya, Çekoslavakya, Macaristan, Yugoslavya SFC gibi ülkelerin başkentlerine akın etti.

Doğu Alman Hükümeti 9 Kasım'da duvarın kaldırılmasına onay verdikten sonra her iki taraftan yüz binler duvara akın ettiler. Duvarın yıkımı ise 13 Haziran 1990'da gerçekleşti.

Yorum Gönder

0 Yorumlar