Suriye Türkiye İle İlişkilerini Gözden Geçirecek



2 Ocak 1957


Yeni Suriye kabinesinde tanınmış beş solcu vazife aldı. Assali "askeri paktlara girmeyeceğiz" dedi. Suriye'nin Rusya'ya daha çok yaklaşacağı tahmin ediliyor. 



Ürdün'den sonra, solcuların çoğunluk olduğu Suriye Hükümeti başta Türkiye ve Irak olmak üzere birçok ülkeyle siyasi ilişkilerini yeniden gözden geçirecek. 


Suriye'nin yeni Başvekili Sabri Assali, bugün kabinesinin siyasetini milli esaslara dayandıracağını söylemiştir. Bu esaslara göre Batı ile Doğu arasında tarafsız kalacak, Bağdat Paktı dahil askeri paktlara girmeyecektir. İsraille de sulh anlaşması yapılmayacaktır.


Kaynak: Vatan 1957


Günümüzden Not:


Suriye Buhranı


Süveyş Buhranı'nın etkisiyle 1957 yılının başında Suriye sola kaymaya başladı. Komünizm sempatisi olan kabinede etkili isimlerden Halit-el Azm 1956 yılında Savunma Bakanı olarak Moskova'ya gider. Moskova ziyareti sırasında imzaladığı anlaşmalar Ağustos ayında ortaya çıkınca Suriye Buhranı başlamış oldu. 


Bu antlaşmalar neticesinde, Sovyetler Suriye'ye 500 milyon dolarlık ekonomik ve askeri yardım yapacaklardı. Bu durum Suriye'nin komşuları Türkiye, Irak, Ürdün, İsrail ve Lübnan'da hoş karşılanmadı. Çünkü Suriye, Moskova'nın uydusu haline geliyordu bu durumda. Böylece Sovyetler, Orta Doğu'ya dolaylı olarak da olsa ulaşmış oluyordu.


Amerika'da rahatsız olan devletler arasına girmiş ve herhangi bir Suriye saldırısı sonucunda Türkiye'ye destek olacağını belirtmiştir. Irak ve Ürdün Kralları Türkiye'ye gelerek görüşmeler yaptılar. Bu görüşmeler sonucunda herhangi bir Suriye saldırısı halinde ittifak yapma kararı aldılar. 


Tedbir olarak Amerika 6. Filoyu Türkiye'ye gönderdi. Türkiye'de askeri hazırlıklarına başladı. Bu olayların sonucunda Türkiye- Suriye ilişkileri iyice gerginleşti. 1957'nin Eylül'ünde Suriye ile Mısır Birleşik Arap Cumhuriyeti'ni kurma anlaşmasını imzalayana kadar gerginlik devam etti. Bu anlaşma sonrası yönetimi iyice değişen Suriye komünizmden ve dolayısıyla Sovyetler'den uzaklaştı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar