Şoförler Tahripli Bir Gösteri Yaptı



3 Ocak 1962

Yapılan hareket iyi karşılanmadı.

Dün başkent taksisiz kalmıştır. Minibüs denilen orta büyüklükteki taşıtlara Belediye tarafından dolmuş izni verilmesi üzerine şehrimizdeki bütün taksi şoförleri bütün gün çalışmamışlardır. Bundan dolayı şehirde taşıt sıkıntısı çekilmiş ve vatandaş işine gücüne gidememiştir. 


Sessiz yürüyüşe başkentin bütün taksileri katılmış, katılmak istemeyenler ise öteki şoförler tarafından dövülmüştür. Ayrıca çalışan taksilerin lastikleri patlamış ve camları kırılmıştır. Şoförler Ankara-Samsun yolundan başlamak ve İçişleri Bakanlığı önünde sona ermek üzere, Valilikten bir sessiz yürüyüş izni almışlardır. Sessiz yürüyüşe izin alınan yerden başlayan şoförler, Atatürk Bulvarı yoluyla Kızılay'a geldiklerinde mahsustan arabalarını bozarak trafiği aksatmışlar, başka taşıtların geçmesine engel olmuşlardır. Kızılay- Bakanlıklar yolunu ise arabaları durdurmak suretiyle tamamen tıkamışlardır.

Ankara halkı bu hadise ve hareketlere sükunet içinde seyirci kalmış ve kısa mesafedeki yolculuklarını yürümek suretiyle yerine getirmişlerdir. Böylece otobüsler daha çok yolcu taşıma imkanı bulmuşlardır. Bu yürüyüşün tamamen kendileri için yapıldığını bilen minibüs şoförleri ise taşıtsız kalan halkı bir yerden bir yere götürmek için var güçleriyle çalışmışlardır.

Şehrin büyük meydanlarında kavgalara rastlanmıştır. Gözleri dönen protestocular, hususi taşıtları da taksi sanarak saldırmışlar, camlarını kırıp, lastiklerini patlatmışlardır. Sokakta gösteriler devam ederken, göstericiler adına bir heyet de İçişleri Bakanı Ahmet Topaloğlu'nu ziyaret etmiş ve gösterilerin amaçlarını bildirmişlerdir. Bakanın meseleyi inceleyeceğini bildirmesine rağmen, göstericiler gösteriye devam etti. 

Yürüyüş sırasında taşkınlık yapan 100 kişi nezaret altına alınmış, 20 kişi tevkif edilmiştir.  

Kaynak: Vatan 1962

Yorum Gönder

0 Yorumlar