Görev Ecevit'te




2 Ocak 1978

Cumhurbaşkanı, dün akşam Ecevit'le görüştü.


Ecevit, "hükümette bulunan partilerle, muhalefetteki partiler arasında bir diyalog bulunması konusunda Cumhurbaşkanı ile aynı görüşte bulunduklarını" söyledi.

CHP Ortak Kurulu, CGP, DP ve Bağımsızlar ile bir koalisyon kurulması için Ecevit'e tam yetki verdi.

Dün gece bağımsız milletvekilleriyle görüşen Ecevit, bugün saat 9'da Feyzioğlu, 10'da da Bozbeyli ile görüşecek. Diğer parti liderleriyle de temas olanağı arayacağını belirten Ecevit, "hükümet kurma çalışmalarını hafta sonuna kadar bitireceğini" söyledi.

Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, dün CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit'i Çankaya'ya davet ederek yeni hükümeti kurmakla görevlendirmiştir. Ecevit, görev aldıktan sonra CHP Ortak Kurulu'nu toplantıya çağırmış, Korutürk'le yaptığı görüşme hakkında bilgi vermiştir.

Meclis Bütçe Komisyonu odasında yapılan toplantıdan sonra Ecevit, "ülkenin bugün içinde bulunduğu sorunlara en iyi çözüm getirebilecek bir hükümetin ancak bu formülde bulunabileceği konusunda görüş birliğine vardık" dedi.

Ecevit verdiği bilgiye göre bugün saat 9'da CGP Genel Başkanı Feyzioğlu ile saat 10'da Bozbeyli ile görüşecek. 13'de Ortak Kurul yeniden toplanacak, CHP Ortak Grubu bir toplantı yapacaktır.

Ecevit, bir soru üzerine öteki parti liderleriyle de temas olanaklarını arayacağını açıklamıştır.

Kaynak: Milliyet 1978

Günümüzden not:

42. Türkiye Hükümeti

3. Ecevit Hükümeti, diğer adıyla Güneş Motel Hükümeti.

1977 Genel Seçimleri'nde CHP ve Bülent Ecevit birinci parti çıkmış. Ancak seçim sırasında elde ettiği 213 milletvekili ile hükümet kuramamıştır. Adalet Partisi, Milli Selamet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi 2. Milliyetçi Cephe Hükümeti'ni kurdular.

Adalet Partisi'nin kan kaybetmesiyle Milliyetçi Cephe Hükümeti azınlık haline geldi. Güneş Motel Hükümeti denmesinin sebebi de Adalet Partisi Hükümeti'nden ayrılan milletvekilleri ile Bülent Ecevit'in buluşmalarını Florya'da Güneş Motel isimli bir yerde gerçekleştirmeleridir.

1978 yılına gelindiğinde zayıf düşen 2. Milliyetçi Cephe Hükümeti gensoru ile düşürülen ilk hükümet oldu. Yerine Bülent Ecevit başkanlığında yeni bir hükümet kuruldu ve  5 Ocak 1978 - 12 Kasım 1979 tarihleri arası görev yaptı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar