Topkapı Davası'nın Anayasa ile Birleştirilmesi İstendi



15 Ocak 1961

Dünkü duruşmada savcı, Topkapı olaylarının Anayasayı ihlal mahiyetinde olduğunu söyledi.

Dün sabah Yassıada'da Topkapı olaylarının duruşmasına devam edildi ve emekli General Enver Sökmen tanık olarak dinlendi. Yüksek Adalet Divanı başsavcısı Egesel ise Topkapı olayları davasının anayasayı ihlal davasıyla birleştirilerek iddia ve müdafaaların da Anayasayı ihlal davasıyla beraber yapılmasını talep etti. 

Kaynak: Vatan 1961

Günümüzden not:

Topkapı Olayları 1959

4 Mayıs 1959'da dönemin CHP lideri İsmet İnönü'ye yapılan linç girişimidir. DP'liler Topkapı'da İnönü'nün aracının önünü kesmiş, aracın üzerine çıkıp, çevresini kuşatmışlardır. 

Meclisin Darbeleri Araştırma Komisyonu'ndan çıkan Tahkikat Raporu'nda olayla ilgili şu ifadeler yer alıyordu:

3 Mayıs 1959 günü İstanbul Belediye Reisi ve DP parti başkanı Kemal Aygün, Beykoz İlçe Başkanı Mehmet Kaptan'ı telefonla arayarak, Beykoz'daki resmi ve hususi fabrikaların işçilerinden ertesi gün Topkapı'da İnönü'yü hırpalamak için hazır bulundurulmalarını emir etmesi üzerine, aynı gece Kaplan ve Sebahattin Genç fabrikaya gelerek müdürle temas etmiştir. 300-400 kadar işçiyi saat 09.30-12.00 arasında Topkapı'ya sevk ettikleri, personel şefliğinden mevcut işçi giriş ve çıkış kartları ile o güne ait izin tezkerelerinin tetkininden anlaşılmıştır.

Yine bir görgü tanığının anlattıkları ise şöyle:

Halk Partisi teşkilatlarında çalışırdım. Bu hadiseden bir gün önce İnönü'ye suikast yapılacağını muhtelif yerlerden öğrendik. Kontrol işlerine bizim fabrikadan başladım. Necip Oymaz'ın elinde bir listeyle fabrika içinde adam arıyordu. Bu adamların Topkapı'ya gittiğini zannediyorum. Daha sonra Topkapı'ya gittim. Fatih İlçe Başkanı (Demokrat Parti) Topkapı surlarında taş toplatmaya başladı. Ayrıca bu şahıs toplu bulunan bazı kimselere de şarap şişeleri (dolu) dağıtıyordu... Halkın elinde çok sayıda döviz vardı. En galiz dövizler ise Şişe Cam Fabrikası'ndan gelen işçilerin ellerindeydi. Bu ortamda İnönü'nün arabası kalabalığın içine daldı. İşçiler, 'Vurun Makarios'a' diye bağırıyordu. İnönü'nün arabasına taş yağmuru başladı. Bazı halk ise, 'Bizi buraya bunun için mi getirdiler, bu ne rezalet' diyerek oradan ayrılmaya başladı.


O gün orada İnönü'ye saldıran topluluğa polis müdahale etmemiş, tesadüfen orada olan bir askeri birliğin müdahalesi ile İnönü kurtulmuştur. Olayla ilgili yayın yasağı getirilmiştir. 

Yassıada Duruşmaları sırasında sanıklar Topkapı Olayları'ndan da yargılanmış, suçlarını kabul etmişler ve dava sonucunda da suçlu bulunmuşlardır. Ancak planladıklarının suikast olmadığını da eklemişlerdir. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar